Venäjäksi 1+2+2, Polvijärvi


Polvijärvi, Nurmes, Paltamo, Kitee

Hansenin koodi UOOUU/OOUUOO F1 (tai F2)

Videolinkki kuvan alla

n_ven_122.jpg
Venäjäksi 1+2+2, Polvijärvi.
Seuraa neulan osoittamaa lankaa vasemmalle:
ali-yli-yli-ali-ali / yli-yli-ali-ali-yli-yli = UOOUU/OOUUOO


Video (linkki

Lue venäjäksi neulomisesta lisää alasivulta Suomessa käytetyt tekniikat (linkki).


Kotiteollisuus-lehdessä 10/1956 Tellervo Soisalon-Soinisen artikkelissa "Vanhaan tapaan valmistettu työkinnas" kuvataan polvijärveläinen kintaantekotapa. Polvijärvi sijaitsee Pohjois-Karjalassa, Joensuusta parikymmentä kilometriä luoteeseen.

m_ven122_o.jpg
Venäjäksi 1+2+2, Polvijärvi, oikea puoli.


m_ven122_n.jpg
Venäjäksi 1+2+2, Polvijärvi, nurja puoli.

Soisalon-Soinisen ohjeen mukaan uusin peukalolenkki kiristetään peukalolle, mutta pudotetaan pois peukalolta heti piston alussa. Varsinainen pisto tehdään siten litteänä, ilman peukaloa. Neula pujotellaan lankaryhmien ali-yli-ali/yli-ali-yli, ja vasta sitten vedetään neula läpi.

 
Tämänkin piston voi kuitenkin tehdä myös peukalolla. Peukalolla tehdessä pistosta saa tiiviimmän, ja ulkonäkö voi olla hieman erilainen, vaikka lanka kulkeekin täsmälleen saman reitin kuin litteänä, ilman peukaloa tehdessäkin.
 

Ohje peukalon kanssa

Peukalolle jää yksi peukalolenkki. Neulalle poimitaan neljä silmukkaa - venytä niitä neulalla. Pudota pois neulalta kaksi silmukkaa - auta kynnenkärjellä kahta muuta silmukkaa pysymään neulalla samalla, kun pudotat toiset kaksi. Poimi samat, äsken pudotetut kaksi silmukkaa uudelleen, mutta "venäjäksi" eli työnnä neula sisään takakautta (klo 12 --> klo 6), ja käännä neulan kärki samallä klo 9 suuntaan. Neula pujotetaan peukalolenkin ja neulalangan ali. Pudota vanha peukalolenkki ja kiristä uusi peukalolenkki.
Tätä pujottelutapaa on Suomessa käytetty ainakin Nurmeksessa (MV keruuarkiston mallipala 9614:14), Paltamossa (9616:16, 1+2+2 F1), Polvijärvellä (9616:11, 1+2+2 F2) ja Kiteellä (pahvitaulussa lukee "63", puolivenättä). Kiteellä eroteltiin "puolivenättä" eli tämä polvijärveläinen tapa 1+2+2, sekä "kokovenättä" eli yleisempi 2+2+2 pujottelutapa.


Kunkin pujottelutavan sivun alussa on mainittu myös ns. Hansenin koodi (Egon Hansen's notation), esim. oslolaisella pistolla se on UO/UOO. Työn vaiheet -välilehdellä (linkki) on lyhyesti selitetty asiaa. Hansenin koodi on tavallaan ylimääräistä tietoa, eikä sen tunteminen ole välttämätöntä. Koodi kertoo tiiviissä muodossa, millä tavalla lanka kulkee toisten lankojen yli ja ali, ja jos tuntee Hansenin koodin, aivan uusienkin pujottelutapojen kokeileminen on mahdollista Hansenin koodin avulla.