Koptilainen pisto (Tarimin pisto)
-/-O F1B1
 |
Koptilainen pisto / Tarimin pisto oikea puoli |
|
 |
Koptilainen pisto / Tarimin pisto nurja puoli
|
Video (linkki)
Selkeät ohjeet piirroskuvineen Karen Sullivanin sivulla (linkki).
Valokuva vanhoista koptilaisista sukista, n. 300-luvulta (linkki).
Tällä neulakinnatekniikalla valmistettua vaatekappaleita on löydetty Länsi-Kiinasta, Tarimin alueelta (1000 eaa), Perusta (noin 100 jaa) ja Egyptistä (noin 400-600 jaa).
Koptilaisen piston oikea puoli muistuttaa puikoilla neulottua pintaa, paitsi että koptilaisessa silmukat muodostuvat, puikoilla neulottuun verrattuna, ylösalaisin ja kierrettyinä (twisted knit).
Oikealla olevissa kuvissa näkyy myös pieni alue, jossa on testattu 2o 2 n -neuletta sekä kahdella värillä työskentelyä.
Vaikka koptilaisen neulakinnaspiston pinta muistuttaa tavallista sileää neuletta, koptilainen käyttäytyy venytettäessä hieman eri tavalla. Koska silmukat ovat kierteellä, venyttäessä silmukoiden väliset raot kasvavat. Tavallinen sileä neule venyy tasaisemmin. Koptilaisella pistolla tehty ribbipinta (2o 2n) ei vetäydy kasaan samalla tavalla kuin puikoilla neulottu resori.
Useimmat neulakinnastekniikalla tehdyt neulokset eivät purkaudu, vaikka niihin tulisikin reikä. Koptilainen pisto on kuitenkin poikkeus.
Koptilaistakaan neulakinnaspistoa ei voi purkaa työn yläreunasta, langasta vetämällä, kuten puikoilla neulottua työtä, mutta jos koptilaisella pistolla valmistettuun neulokseen tulee reikä, silmukat voivat lähteä purkautumaan alhaalta ylöspäin.
|