Peukalo


Kiinteä peukalo vs. irtopeukalo

Peukalo voidaan aloittaa joko peukalolle jätetyn aukon reunasta tai tehdä irrallinen peukalo, joka ommellaan kiinni. Ensimmäinen tapa on yleisempi.

Video - peukalon aloittaminen, kulmat, päättäminen
Video - peukaloaukon sijainti kulmikaskärkisessä kintaassa *) ks. alareuna
Video - peukalon kulmien ei-toivotut reiät

Aloitus alareunasta vs. yläreunasta

Kiinteä peukalo voidaan aloittaa joko peukaloaukon ylä- tai alareunasta (sormien tai ranteen puoleisesta reunasta). Taitaa loppujen lopuksi olla vain makuasia, kummasta reunasta aloittaa. Toiset sanovat, että aloittavat yläreunasta, jotta ensimmäinen, vino kerros ei näy päällepäin. Toiset taas, että yläreunasta aloitettu peukalo löpsähtää alaspäin. Itse olen aloittanut alareunasta, eikä ensimmäinen kerros ole mielestäni pistänyt silmään.

Lisäksi ainakin yhden kirjan ohjeiden mukaan ensimmäinen kerros tehdään vain osittain: Aloitetaan yläreunasta, läheltä aukon kulmaa, ja jatketaan alareunaan, ja takaisin yläreunaan, ohi aukon kulman. Ensimmäisestä kerroksesta tulee tavallaan C-kirjaimen muotoinen. Sen jälkeen aloitetaan varsinainen peukalon tekeminen yläreunasta.

Aloitukseen voi jättää reilumman hännän, jolla saa tarvittaessa parsittua peukalon kulmiin mahdollisesti jääviä reikiä.

Aloitussilmukat

Peukalon aloittaminen onnistuu tässä videossa (linkki) näytetyllä tavalla. Ensin pieni lankalenkki, sitten lisätään pujoteltavia lenkkejä.

Muita tapoja on esimerkiksi Soisalon-Soinisen esittämä tapa (Kotiteollisuus 1956) viidellä langalla (venäjäksi). Sormen ympärille pyöräytetään lankaa pari kolme kertaa (linkki), ja ensin poimitaan peukalonaukon reunasta reunasilmukka ja kulmasta lankalenkki tai kaksi, sitten pujotetaan neula lankapyörylöiden ali-yli(-ali)-käännös-(yli-)ali-yli. Poimitaan jälleen reunasilmukka ja sen jälkeen pujotellaan taas neula lankapyörylöistä (valitun tekniikan mukaan).

Peukalon aloituksen voi tehdä myös kuten tässä videossa (linkki). Peukalon aukon reunasta poimitaan reunasilmukka ja kulmasta lankalenkki tai kaksi, tehdään lankaan solmu, nostetaan solmu peukalon ympärille, kierretään neula peukalon takana em. solmun/lankalenkin ympäri, ja sen jälkeen jatketaan pistojen tekemistä tavalliseen tapaan.

Peukalonaukon kulma

Peukalonaukon kulmassa ei ole varsinaisia reunasilmukoita, mutta kulmaankin on hyvä tehdä silmukka tai kaksi. Ne kiinnitetään mihin vain parhaiten saa kiinnitettyä. Kannattaa pujottaa neula hieman "syvemmälle" kuin vain aivan reunimmaiseen lankaan. Jos näyttää siltä, että kulmaan tehdyn silmukan kiinnityskohtaan muodostuu reikä, pura silmukka ja yritä uudelleen kiinnittäen hieman eri kohdasta. Reikiä voi myös jälkikäteen parsia aloituskohtaan jätetyllä hännällä.

Kintaan peukaloa jatketaan, kunnes peukalo lähes peittyy. Sen jälkeen kavennetaan jokaisella silmukalla, kunnes silmukoita on vaikea poimia tai kunnes jäljellä oleva aukko on sormenpään kokoinen. Viimeiset silmukat kiristetään käsin huolellisesti, ettei niihin jää löysiä lankalenkkejä. Kiristäminen aloitetaan kauimmaisista silmukoista ja edetään kohti uusinta silmukkaa. Aukon voi ommella kiinni parilla pistolla. Jotkut pujottavat neulan viimeisten silmukoiden läpi, kiristävät sitten aukon umpeen, ja varmistavat parilla pistolla. Langanpää pujotetaan piiloon nurjalle.

Jos halutaan kulmikas peukalo, kaventamisen sijasta ommellaan peukalon kärki umpeen huomaamattomin pistoin. Langanpää pujotetaan piiloon nurjalle.


*) Huom. Jos kintaan muoto on lähes tasapaksu, ja peukaloaukon alareunassa on yhtä monta silmukkaa kuin yläreunassa, tai alareunassa vain pari silmukkaa enemmän, kulmikkaan kintaan kärkiosa ja sivusauma kääntyvät vinoon, kun kinnas on kädessä. Tämän voi välttää sijoittamalla peukaloaukko 'ohi' sivusauman kuten videolla. Jos kulmikaskärkistä kinnasta sen sijaan levennetään reilummin peukaloaukon kohdalla, ts. peukaloaukon alareunassa on selvästi enemmän silmukoita kuin yläreunassa, tämä levennys estää kulmikkaan kintaan kärkeä ja sivusaumaa kääntymästä vinoon. Tällöin peukaloaukon voi sijoittaa reunaan. Pyöreäkärkisessä kintaassa peukalon sijainnilla ei ole merkitystä.