Vanhoja taitajia


Aili Kuronen 

Tapasin Aili Kurosen syyskuussa 2010 ja uudelleen pari viikkoa myöhemmin sekä marraskuussa. Jälkimmäisillä kerroilla otimme Ailin kanssa muutaman videon hänen työskentelystään.

Aili sai opin neulakintaiden tekoon mummoltaan Rautjärvellä 1930-luvun lopulla. Rautjärvi sijaitsee Etelä-Karjalassa, Lappeenrannasta noin 70 km koilliseen rajaa pitkin. Mummo opetti neulomaan suomeksi, ja myöhemmin 1950-luvun alussa Aili oppi venäjäksi neulomisen apeltaan, joka oli oppinut taidon kotonaan Kannaksella 1900-luvun alussa. Aili Kurosen tavat neuloa suomeksi ja venäjäksi ovat erilaisia kuin mitä tähän saakka olin lehdissä ja kirjoissa nähnyt. Muitakin pujottelutapoja Aili on ehtinyt opetella 70-vuotisen neulakinnasuransa aikana. Hän on myös opettanut neulakinnastekniikkaa kursseilla, eikä halua, omien sanojensa mukaan, viedä tätä taitoa mukanaan, vaan toivoo tiedon ja taidon leviävän. 

ak.jpg

Tällä videolla (linkki) Aili neuloo kinnasta venäjäksi 2+2+2.


Tässä videot Ailin työskentelystä

Suomeksi 2+2

suomeksi, osa 1/3 (linkki)
suomeksi, osa 2/3 (linkki)
suomeksi, osa 3/3 (linkki)


Venäjäksi 2+2+2

venäjäksi, osa 1/4 (linkki)
venäjäksi, osa 2/4 (linkki)
venäjäksi, osa 3/4 (linkki)
venäjäksi, osa 4/4 (linkki)

Aloitusosissa Aili tekee silmukat tavallista suurempina ja hitaammin. Viimeisissä osissa (suomeksi 3/3 ja venäjäksi 4/4) näkyy Ailin oma tapa työskennellä.


Täplikkäät kintaat (suomeksi 2+2)

osa 1/2, lyhyt video, värinvaihto (linkki)
osa 2/2, pitempi video (linkki

Kun uusi väri aloitetaan ensimmäisen kerran, sen pää pujotetaan piiloon nurjalle (vrt. päätteleminen), ja sen jälkeen tehdään värinvaihto, kuten videoilla.


Langan jatkaminen

langan jatkaminen palmikoimalla (linkki)
langan jatkaminen "koukkimalla" päät säikeiden väliin (linkki)

Tästä linkistä löytyy lyhyt juttu Ailin neulakinnasharrastuksesta, Uutisvuoksi 20.3.2015.




Entinen joutsenolainen rouva
 
Tapasin alun perin Joutsenosta kotoisin olleen rouvan syyskuussa 2010. Hänen työskentelystään en huomannut pyytää videointilupaa, joten nämä videot ovat minun tekemiäni.

Aloitussilmukat (video)
Suomeksi 2+3 F2, pudota & poimi, Joutseno (video
Venäjäksi 2+2+2 F2, perhostekniikka, Joutseno (video)

Tämäkin rouva oli oppinut neulakintaiden tekemisen 1930-luvulla, kotonaan Joutsenossa. Ensin hän oli oppinut neulomaan suomeksi 2+3 ja myöhemmin venäjäksi 2+2+2 perhostekniikalla. Missään lehdissä tai kirjoissa en ollut aikaisemmin törmännyt hänen käyttämäänsä tapaan neuloa venäjäksi. Kutsun tekniikkaa perhostekniikaksi, koska silmukat aukeavat peukalolla ja etusormella kuin perhosen siivet. Rouvalla itsellään ei ollut erityisiä nimiä käyttämilleen neulakinnaspistoille, vaan hän käytti yksinkertaisesti nimityksiä 'vanha tapa' (suomeksi) ja 'uusi tapa' (venäjäksi), ja hän itse piti 'uutta tapaa' parempana neulakintaisiin. Langan hän jatkoi aina palmikoimalla, kuten Ailikin. Sekä kintaankärki että peukalonkärki ovat hyvin kulmikkaat, ja Novitan 7 veljestä langan paksuista lankaa hän piti liian ohuena neulakintaisiin.



Entinen savitaipalelainen rouva

Tapasin tämänkin, alunperin Savitaipaleelta kotoisin olleen rouvan syyskuussa 2010, ja myöhemmin vielä uudelleen. Myös hän oli oppinut neulomaan kintaita 1930-luvulla, kotonaan Savitaipaleella. Tämä rouva on tehnyt kintaita vain yhdellä tavalla, suomeksi 1+3, mutta hänkin tiesi, että muitakin tapoja on.  Myös hän jatkoi langan aina palmikoimalla, kuten Ailikin.

Aloitussilmukat (video)
Suomeksi 1+3 F1 (video)

 



Joutsenolainen rouva 

Tämän rouvan tapasin kesällä 2011. Hän oli oppinut äidiltään neulomaan kintaita 7-8-vuotiaana, 30-luvun lopulla. Kotona oli opetettu neulomaan suomeksi 2+3 F2, ja myöhemmin, 40-luvun puolivälissä, hän oli oppinut tuttavaltaan pyöräyttäen-tekniikan, 2+2+po F2. Hän piti suomeksi 2+3 -tapaa huonompana kuin pyöräyttäen. Lisäksi hän mainitsi ja myös näytti siskonsa käyttämän pyöräyttäen-tekniikan, jossa ei pyöräytetäkään viimeistä silmukkaa, vaan sisko pyöräyttää peukalon päältä vanhimman silmukan sormilla silmukaksi ja pujottaa neulan vasta sitten; "2+po+2", ks. kuva alla (samoin kuten Leinosen gradussa kuvataan, "kolmas silmukka viidestä"). Hän näytti myös itse tekemiään kintaita ja pipoja, jotka mielestäni oli tehty pyöräyttäen-piston II-versiolla "2+pv+2", ks. kuva alla, koska pinta oli samanlainen kuin tekemissäni pistokokeiluissa, enkä erottanut päällimmäisten lankojen alla piilossa kierteellä olevia silmukoita (vrt. twist knit), vaikka siirsin lankoja sivuun neulankärjellä. Erityisiä nimiä näille tuntemilleen pistoille hänellä ei ollut.

Aloitussilmukoiden tekemiseen rouva oli oppinut kotonaan tavan, jossa lankaa kierretään peukalon ympäri. Muodostunut silmukkanippu nostetaan peukalonkärjelle, ja neula pujotetaan läpi niin, että neulan ympärille muodostuu 'kahdeksikko'. Neula vedetään läpi, peukalon ympärille kiristyy peukalosilmukka. Jotta saadaan toinen peukalosilmukka, neulalle poimitaan peukalon takaa kaikki kuusi silmukkaa, vedetään neula läpi, kiristetään uusi peukalosilmukka, ja sama vielä uudelleen, jotta saadaan kolmas peukalosilmukka.

Tämän rouvan neulakintaat olivat selvemmin "A":n mallisia kuin tähän saakka näkemäni. Peukalo oli myös melko "A":n muotoinen. Hänen näyttämissään kintaissa peukalot oli aloitettu peukalonhangan puolelta. Novitan 7 veljestä -langan paksuista lankaa tämäkin rouva piti liian ohuena kintaisiin.

aloitus 11 (video puuttuu)
suomeksi 2+3 (video)
pyöräyttäen 2+2+po (video)
pyöräyttäen II-versio, 2+pv+2 (video)
pyöräyttäen II-versio, 2+po+2 (video)

vertailu_pyorii_po_pv.jpg
Pyöräyttäen "2+pv+2"      - - -      Pyöräyttäen "2+po+2"
pv=pyör. neula vasemmalle - - - po=pyör. neula oikealle