Tuoreimmat päivitykset

--

Neulakinnas

Näiltä sivuilta löydät ohjeita ja videoita neulakintaan eri työvaiheisiin.

"Viime vuosina neulakintaiden valmistus on tullut käsityön harrastajien keskuudessa 'muotiin'"


- Toini-Inkeri Kaukonen,
59 vuotta sitten (1960)

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:522010 kpl

Suomeksi 1+2

Savitaipale
Mammen Stitch, Korgen Stitch
Westmanin kirjassa Variant B, Variant 4

Hansenin koodi UOO/UUOO F1 (tai F2)

Videolinkkejä kuvan alla

n_suom_12.jpg
Suomeksi 1+2 (1 ali, 2 yli)
Seuraa neulan osoittamaa lankaa vasemmalle:
ali-yli-yli / ali-ali-yli-yli = UOO/UUOOVideo (linkki) - sis. neulakintaan aloitus / aloitussilmukoiden luominen; silmukkaketjun yhdistäminen renkaaksi; toinen kerros (F1/F2); ohuen langan käyttäminen / silmukoiden kiristäminen neulan ympärille; pyöreä aloitus; puhe sekä englanniksi että suomeksi

p_korgen_o-2-lahi.jpg
Suomeksi 1+2


Video (linkki)
- sis. vain itse pistotapa


Lue suomalaisittain neulomisesta lisää alasivulta Suomessa käytetyt tekniikat (linkki)Tasona, ilman peukaloa:

- Poimi yksi (F1) tai kaksi (F2) reunasilmukkaa edelliseltä kerrokselta.
- Pujota neula varsinaisista silmukoista, oikealta vasemmalle, "yhden ali" ja "kahden yli".
- Käännä neula klo 14 suuntaan, ja pujota "kahden ali" ja "kahden yli".
- Vedä neula lankoineen läpi, ja kiristä uusi silmukka joko peukalon ympärille (ja pudota se sitten pois peukalolta) tai työn reunaan vapaasti.

Peukalolla:

- Poimi yksi (F1) tai kaksi (F2) reunasilmukkaa edelliseltä kerrokselta.
- Peukalolla on yksi silmukka (peukalosilmukka), anna sen olla.
- Poimi peukalon takaa neulalle kaksi silmukkaa (pikkusilmukkaa tai takasilmukkaa), oikealta vasemmalle.
- Käännä neula työtä pitelevän käden peukalon juurta kohti (klo 20), ja pujota neula peukalon ympärillä olevan peukalosilmukan ali sekä neulalangan ali (neulalanka on työstä neulaan kulkeva lanka, työskentelylanka).
- Vedä peukalo pois peukalosilmukasta.
- Kiristä neulan ympärille jäävä silmukka pienemmäksi vetämällä langasta (jos käytät paksua lankaa tai haluat löysiä silmukoita, voit jättää kiristämättäkin).
- Vedä neula lankoineen läpi, ja kiristä uusi silmukka peukalon ympärille.Suomessa tätä pujottelutapaa on käytetty ainakin Savitaipaleella (Kaukonen, 1960), ohuisiin kirkkokintaisiin. Savitaipaleelta on myös MV keruuarkiston mallipala 9616:6, 1+2 F1.

Vanhempi löytö on Kannakselta Kaukolan Kekomäestä (kuva; sivu 27, kuva 12) raidallinen kintaanpala (n. 1200 jaa), jossa silmukat on tehty samoin kuin tässä, mutta uusien silmukoiden kiinnitys edellisen kerroksen silmukoihin on erilainen (M1).

Tanskasta, Mammenista (linkki) löydettiin vuonna 1868 miehen hauta talvelta 970-971 jaa. Mies oli haudattu arvokkaissa vaatteissa, joissa oli koristelua muun muassa lautanauhoina ja hopea- ja kultalangoista tehdyllä neulakinnastekniikalla. Alkuperäisellä, tanskankielisellä sivulla käytetään sanaa "nålebinding" (neulakinnastekniikka), mutta englanninkieliseen käännökseen on lipsahtanut sana "crocheting" (virkkaus).

Tanskan löydön mukaan tästä pujottelutavasta käytetään ulkomailla usein nimeä Mammen Stitch (kiinnitys kahteen reunasilmukkaan F2), mutta myös nimitystä Korgen Stitch näkee (kiinnitys yhteen reunasilmukkaan F1; Larry Schmitt).

Tätä samaa pujottelutapaa on käytetty Egyptissä jo noin 400-600-luvulla jaa (kuva, kuva sivun alareunassa, klikkaa suuremmaksi, kuva + kaavio 12-14 (kuvattu työn nurjalta puolelta käsin). Saksasta Schleswigista löydetyt kintaat (kuva) 1300-1500-luvulta.

 
Kunkin pujottelutavan sivun alussa on mainittu myös ns. Hansenin koodi (Egon Hansen's notation), esim. oslolaisella pistolla se on UO/UOO. Työn vaiheet -välilehdellä (linkki) on lyhyesti selitetty asiaa. Hansenin koodi on tavallaan ylimääräistä tietoa, eikä sen tunteminen ole välttämätöntä. Koodi kertoo tiiviissä muodossa, millä tavalla lanka kulkee toisten lankojen yli ja ali, ja jos tuntee Hansenin koodin, aivan uusienkin pujottelutapojen kokeileminen on mahdollista Hansenin koodin avulla.