Neulakintaat

Englanninkieliset sivut näkyvät taas. - The English pages are working again. 

Suomenkielisiä vielä päivitetään. Palveluntarjoajan tuki nykyiselle sivueditorille päättyy, joten joudun päivittämään sivut. 
 

Neulakintaat venäjäksi. Koristeluna karjalaista nurjatonta etupistokirjontaa.

Tervetuloa neulakinnassivuilleni!

Päävalikosta Työn vaiheet -valikon alta löydät ohjeita siihen, miten neulakintaat aloitetaan, miten lankaa jatketaan, kuinka neulakinnas-tekniikalla kavennetaan tai lisätään silmukoita, miten työ päätetään, kuinka peukalo tehdään sekä kaavat erikokoisiin neulakintaisiin ja -sukkiin.

Videot-linkistä löydät luettelon tekemistäni neulakinnasvideoista. Videot on ryhmitelty erilaisten otsikoiden alle, muun muassa aloitussilmukoiden tekeminen ja toiselle kerrokselle siirtyminen. 

Päävalikon alta alavalikoista löydät myös sivut muun muassa neulakinnastekniikan historiasta, pujottelutapojen muuntelusta, luettelon neulakinnaskirjoista ja lehdistä, kinnaseulasta sekä niin sanotusta Hansenin koodista. 

Erilaiset neulakinnastekniikat on jaoteltu Kaukosen luokittelun mukaisesti otsikoiden suomeksivenäjäksipyöräyttäen ja muut neulakinnastekniikat alle. Luettelo erilaisista neulakinnastekniikoista on myös täällä

Neulakintaita suomeksi ja pyöräyttäen.

Neulakinnastekniikassa käytetään suurehkoa neulaa, ja työssä tarvittava villalanka katkaistaan pitkiksi pätkiksi. Lanka ei siis juokse kerältä. Oikeakätisellä työ on vasemmassa kädessä ja neula oikeassa, ja työ etenee vasemmalta oikealle. Neulaa pujotellaan tietyssä järjestyksessä edellisten silmukoiden läpi. Näin muodostuvaa neulosta ei voi purkaa langan päästä vetämällä, kuten neuletta, vaan purettaessa neulakinnastyötä lanka pujotetaan silmukoista pois silmukka kerrallaan. 

Neulakinnastekniikka on vanha käsityötekniikka, joka on ollut tunnettu monissa eri maissa ainakin jossain vaiheessa historian aikana, vaikka taito ei olisikaan säilynyt nykypäiviin saakka. Suomessa neulakinnastekniikasta käytetään tai on käytetty myös nimityksiä kinnasneulatekniikka, kinnasompelu, neulaaminen, nieglomus, pisteleminen, yhdellä puikolla neulominen ja neulalla neulominen. Suomessa neulakinnastekniikan perinne on säilynyt katkeamattomana Karjalassa sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa. Vielä sotien jälkeen 1950-luvulla neulakintaiden valmistus oli edellä mainituilla alueilla melko tavallista, mutta vaikka tekijät ovat harventuneet, taito on kuitenkin siirtynyt eteenpäin. Ennen vanhaan neulakintaat ovat kestävyytensä ja lämpimyytensä vuoksi olleet arvostettuja, ja niitä on jopa käytetty maksuvälineinä: neulakintailla on maksettu niin sotaveroja kuin papille kihlaus- ja vihkimispalkkioitakin. Nykyisen luovutetun Karjalan alueella naiselle oli häpeällistä, jos hän ei osannut tehdä neulakintaita tai -sukkia. 
 

Neulakintaat venäjäksi

Viittaan tällä sivustolla usein Toini-Inkeri Kaukosen neulakinnasartikkeliin vuodelta 1960. Artikkelin pohjana oli Museoviraston vuonna 1957 toteuttama kysely Missä vielä valmistetaan neulakintaita? Kaukosen mukaan Suomessa on tunnettu useita neulakinnastekniikoita, joista tekijät ovat käyttäneet erilaisia nimityksiä. Kaukonen luokitteli artikkelissaan nämä eri tekniikat kolmeen ryhmään: suomeksi, venäjäksi ja pyöräyttäen. Näillä nettisivuillani otin käyttöön vielä neljännen ryhmän eli muut neulakinnastekniikat, sillä Suomen ulkopuolella on tunnettu pujottelutapoja, jotka eivät sovi Kaukosen luokitukseen. 
 
Neulakinnasta voi neuloa monella eri tavalla
. Neulakinnastekniikoita eli pujottelutapoja on erilaisia, mutta myös työotteet vaihtelevat. Yksi pitää peukalosilmukoita koko ajan peukalon ympärillä, kun taas toinen työskentelee tasona, ilman peukolosilmukoita. Peukalosilmukoidenkin käsittelyssä on eri tapoja. Oma tapasi neuloa kintaita ei siis ole väärä, vaikka se olisikin erilainen kuin jollain toisella. 
 

Neulakintaat suomeksi, ns. kolmella neulalla.

Toivon sinulle hauskoja hetkiä
 neulakinnasharrastuksen parissa!

 Sanna-Mari Pihlajapiha