Vasta-alkajalle


Neulakintaisiin on vaikea antaa tarkkoja ohjeita silmukkamäärineen, koska silmukkatiheyteen vaikuttaa sekä lanka, käytetty pujottelutapa että käsiala. Neulakintaat voikin tehdä joko sovittamalla niitä useita kertoja valmistumisen aikana tai vertaamalla valmistuvien kintaiden kokoa entisiin kintaisiin tai piirroskaavaan. Valmiita kaavoja sekä vinkkejä oman kaavan piirtämiseen täällä.

pikkukuva_kinnas.jpg

Videolinkit:Neulakintaan aloitus ja eri työvaiheet, klikkaa numeroita. Tarkempi sisällysluettelo sivun alaosassa.

Aloitus kärjestä, pyöreä - ks. videot nro 8, 23 ja 7
Aloitus kärjestä, kulmikas - ks. videot nro 6, 24, 3 ja 7
Aloitus ranteesta - ks. videot nro 1, 2, 3, 5 ja 7 


piirros_ohje_alku_2_pieni.jpg
Kuvalliset pdf-ohjeet  
   aloittamiseen (linkki) ja     
   kääntymiseen kärjessä (linkki)   


Kuvallinen pdf
-ohje aloitussilmukoiden luomiseen ja yleisimpään pujottelutapaan suomeksi 2+2 (linkki), sekä kääntymiseen kintaankärjessä (linkki).

Varsinaisen kinnasneulan puuttuessa voit käyttää tylppäkärkistä parsinneulaa tai ryijyneulaa. Neulan saat tehtyä esimerkiksi jäätelötikusta tai vanhentuneesta pankkikortista leikatusta suikaleesta. Myös hiusklipsiä voi käyttää neulankorvikkeena.

Ensimmäisiin kokeiluihin suosittelen langaksi melko vaaleaa ja melko paksua, jotta silmukat erottuvat paremmin. Kovin löyhäkierteistä lankaa ei opetteluvaiheessa kannata valita, muutoin voi olla vaikea erottaa mitä kaikkea neulalle pitäisikään poimia. Mieluummin siis napakkakierteistä lankaa tai paksuhkoa yksisäikeistä.

Neulakinnasta tehdessä lanka ei juokse kerältä, vaan langasta katkaistaan sopivia pätkiä. Alussa lankaa voi varata sylillisen tai pari (syli = auki levitettyjen käsien väli), mutta myöhemmin voi työskennellä huomattavasti pitemmilläkin langanpätkillä (piusta).

Molempia kintaita (tai sukkia) kannattaa tehdä vuorotellen esimerkiksi yhden langanmitan tai kerroksen verran. Neulakinnastyö etenee päinvastaiseen suuntaan kuin neulominen ja virkkaaminen; oikeakätisillä siis vasemmalta oikealle.

Videoita neulakintaan tekoon vaihe vaiheelta (Youtube).
Pistona suomeksi 2+2. Puhe suomeksi ja englanniksi.

Jokaisella kintaantekijällä tuntuu olevan omat työtapansa, eikä yhtä ja ainoaa 'oikeaa' tapaa ole, joten nämäkin videot ovat vain suuntaa antavia.


video 1                     

Kintaiden aloittaminen ranteesta. Aloitussilmukat, silmukkaketjun yhdistäminen renkaaksi. 14:14 min


video 2 

Erilaisia tapoja kiinnittää uudet silmukat edelliseen kerrokseen. Peukaloaukon jättäminen. Kintaan kärjen kavennus, pyöreä ja kulmikas. 10:23 min


video 3 

Peukalon tekeminen. Aloitus, kulmat, päättäminen. 8:38 min


video 4 

Peukalon sijainti kulmikaskärkisessä kintaassa. Huom. mikäli lisäät peukaloaukon alareunaan reilusti enemmän silmukoita kuin yläreunassa on, videolla esitettyä kiertymistä ei tapahdu. Sen sijaan jos haluat kintaista tasaleveät, ks. kiertyminen videolta. 3:23 min


video 5

Silmukoiden vähentäminen / kaventaminen. 3:03 min


video 6 

Kintaan aloittaminen kärjestä. Kulmikas kärki. Kääntyminen. Silmukoiden lisääminen / leventäminen. 10:59 min

Kääntymisestä toinen video


video 7  

Reunan päättely. Myös aloituskohdan purkaminen, jos kintaat aloitettu ranteesta. Peukalon kulmien reiät. 9:58 min


video 8

Kintaan aloittaminen kärjestä. Pyöreä kärki. Silmukoiden lisääminen / leventäminen. 10:06 min

video 9


video 10 

 

Silmukoiden koon / käsialan säätäminen.  4.08 min


Vanhimman peukalosilmukan voi pudottaa peukalolta eri vaiheissa. 5:39 min

 

Opettele ensin yksi tapa tehdä aloitussilmukat ja yksi pisto / pujottelutapa. Myöhemmin voit halutessasi kokeilla muitakin, mutta yksikin riittää.

Työn vaiheet -otsikosta aukeavasta pudotusvalikosta voit klikata eri työvaiheiden sanallisiin ohjeisiin: Neulakintaiden aloittaminen kärjestä tai ranteesta, langan jatkaminen, silmukoiden lisääminen ja vähentäminen, uuden silmukkarivin kiinnittäminen edelliseen kerrokseen, peukalon tekeminen, työn päättäminen, neulakintaan kaavat.