Tuoreimmat päivitykset

--

Neulakinnas

Näiltä sivuilta löydät ohjeita ja videoita neulakintaan eri työvaiheisiin.

"Viime vuosina neulakintaiden valmistus on tullut käsityön harrastajien keskuudessa 'muotiin'"


- Toini-Inkeri Kaukonen,
59 vuotta sitten (1960)

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:528787 kpl

Suomeksi 1+1

Muurame (Korpilahti), Savitaipale
Oslo Stitch, Lund Stitch

Hansenin koodi UO/UOO F1 (tai F2)

Videolinkkejä kuvan alla.

n_suom_11.jpg

Suomeksi 1+1 (1 ali, 1 yli). 
Seuraa neulan osoittamaa lankaa vasemmalle: ali-yli / ali-yli-yli = UO/UOO


Video
(linkki) - sis. neulakintaan aloitus / aloitussilmukoiden luominen; silmukkaketjun yhdistäminen renkaaksi; toinen kerros (F1/F2); ohuen langan käyttäminen / silmukoiden kiristäminen neulan ympärille; pyöreä aloitus; puhe sekä englanniksi että suomeksi

p_oslo_o-2-lahi.jpg
Suomeksi 1+1

Video (linkki
-sis. vain itse pistotapa


Tältä sivulta (linkki) löytyy vuonna 1973 kuvattu mustavalkoinen video, jolla saksalainen, 90-vuotias herra Meyer neuloo kinnasta.


Lue suomalaisittain neulomisesta lisää alasivulta Suomessa käytetyt tekniikat (linkki)


Tasona, ilman peukaloa:

- Poimi yksi (F1) tai kaksi (F2) reunasilmukkaa edelliseltä kerrokselta.
- Pujota neula varsinaisista silmukoista, oikealta vasemmalle, "yhden ali" ja "yhden yli".
- Käännä neula klo 14 suuntaan, ja pujota "yhden ali" ja "kahden yli".
- Vedä neula lankoineen läpi, ja kiristä uusi silmukka joko peukalon ympärille (ja pudota se sitten pois peukalolta) tai työn reunaan vapaasti.

Peukalolla:

- Poimi yksi (F1) tai kaksi (F2) reunasilmukkaa edelliseltä kerrokselta.
- Peukalolla on yksi silmukka (peukalosilmukka), anna sen olla.
- Poimi peukalon takaa neulalle yksi silmukka (pikkusilmukka tai takasilmukka), oikealta vasemmalle.
- Käännä neula työtä pitelevän käden peukalon juurta kohti (klo 20), ja pujota neula peukalon ympärillä olevan peukalosilmukan ali sekä neulalangan ali (neulalanka on työstä neulaan kulkeva lanka, työskentelylanka).
- Vedä peukalo pois peukalosilmukasta.
- Kiristä neulan ympärille jäävä silmukka pienemmäksi vetämällä langasta (jos käytät paksua lankaa tai haluat löysiä silmukoita, voit jättää kiristämättäkin).
- Vedä neula lankoineen läpi, ja kiristä uusi silmukka peukalon ympärille.


Tästä yksikertaisesta (vähäsilmukkaisesta) pistosta saa paksutkin kintaat, kun käyttää paksumpaa lankaa, mutta paksulla langalla työskennellessä silmukoiden väliset raot saattavat jäädä suuremmiksi.

Ohuemmalla langalla työskennellessä viimeisin silmukka kannattaa kiristää neulalle, kuten videolla näytetään, jotta silmukoista tulisi pienempiä ja neuloksesta tiiviimpää.  

Tätä pujottelutapaa on käytetty ainakin Muuramessa (Korpilahdella) ennen 1910-lukua (Kaukonen, 1960) ja Savitaipaleella 1930-luvulla ja ennen (henk.koht. kommunikaatio 9/2010). Käytetty Suomessa ja Ruotsissa myös maitosihteihin (Kaukonen, 1960).

Historiallisia löytöjä ovat ainakin Oslosta keskiajalta (kuva) ja Lundista 1300-1400-luvulta (kuva) ja Islannista Arnheiðarstaðirsta (kuva; valitse sivu 74 valikosta vasemmalta) 900-luvulta (Hald) löydetyt kintaat.


Kunkin pujottelutavan sivun alussa on mainittu myös ns. Hansenin koodi (Egon Hansen's notation), esim. oslolaisella pistolla se on UO/UOO. Työn vaiheet -välilehdellä (linkki) on lyhyesti selitetty asiaa. Hansenin koodi on tavallaan ylimääräistä tietoa, eikä sen tunteminen ole välttämätöntä. Koodi kertoo tiiviissä muodossa, millä tavalla lanka kulkee toisten lankojen yli ja ali, ja jos tuntee Hansenin koodin, aivan uusienkin pujottelutapojen kokeileminen on mahdollista Hansenin koodin avulla.