Tuoreimmat päivitykset

10/2016 - Lisätty kolme uutta neulakinnaspistoa (pyöräyttäen ja muut -välilehtiin)

6/2016 - Lisätty linkki Hanna Martikaisen graduun (Neulakinnastekniikasta / Lehtiartikkeleita, graduja ja muita)

Neulakinnas

Näiltä sivuilta löydät ohjeita ja videoita neulakintaan eri työvaiheisiin.

"Viime vuosina neulakintaiden valmistus on tullut käsityön harrastajien keskuudessa 'muotiin'"


- Toini-Inkeri Kaukonen,
56 vuotta sitten (1960)

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:242293 kpl

York Stitch

Tunnetaan myös nimillä Coppergate Stitch ja Jorvik Stitch

n_york.jpg

York Stitch. Seuraa neulan osoittamaa lankaa vasemmalle:
ali-ali / yli-yli-yli = UU/OOO


Hansenin koodi UU/OOO F2 

Video (linkki) sis. neulakintaan aloitus / aloitussilmukoiden luominen; silmukkaketjun yhdistäminen renkaaksi; toinen kerros (F1/F2); ohuen langan käyttäminen / silmukoiden kiristäminen neulan ympärille; pyöreä aloitus; puhe sekä englanniksi että suomeksi

Coppergatesta löydetyn sukan kuva.

YAT:n sivu. Coppergaten sukka löytyy haulla "sock".
  
m_york_o.jpg
Yorkin pisto
oikea puoli 
 
m_York_n-001.JPG
Yorkin pisto 
nurja puoli 
 
 Ohje 
 
Peukalolle jää yksi peukalosilmukka. Neulalle poimitaan peukalon takaa yksi silmukka, takakautta, sitten myös peukalolenkki, takakautta. Pudotetaan pois vanha peukalolenkki, vedetään neula lankoineen läpi, ja kiristetään uusi peukalosilmukka.

Kiinnitys edellisen kerroksen kahteen reunasilmukkaan (F2).

Toisin kuin useimmat muut neulakinnasneulokset, Yorkin pistolla tehty neulos on hyvin joustavaa myös vaakasuuntaan. Pisto löydettiin sukista (Coppergate, York), ja sukkiin se joustavuutensa ansiosta varmaan hyvin sopiikin. Alkuperäiset sukat tosin oli tehty hyvin ohuella langalla ja pienen pienillä pistoilla, mikä on hidasta työtä. Yorkin pisto muodostaa sidokseen suurehkoja reikiä, etenkin kun sidos venyessään aukeaa. Sidos vetää myös voimakkaasti kippuraan.
 


Kunkin pujottelutavan sivun alussa on mainittu myös ns. Hansenin koodi (Egon Hansen's notation), esim. oslolaisella pistolla se on UO/UOO. Työn vaiheet -välilehdellä (linkki) on lyhyesti selitetty asiaa. Hansenin koodi on tavallaan ylimääräistä tietoa, eikä sen tunteminen ole välttämätöntä. Koodi kertoo tiiviissä muodossa, millä tavalla lanka kulkee toisten lankojen yli ja ali, ja jos tuntee Hansenin koodin, aivan uusienkin pujottelutapojen kokeileminen on mahdollista Hansenin koodin avulla.