Aloitus ranteesta


Suomessa kintaat on perinteisesti aloitettu kärjestä, ja kintaista on tehty tylppäkärkisiä. Kintaan voi aloittaa myös ranteesta. Katso video (linkki) ja myös kintaan kaavat (linkki).

piirros_ohje_alku_2_pieni.jpg
Kuvallinen pdf-ohje (linkki)
aloitussilmukoiden luomiseen
ja pujotteluun suomeksi 2+2


Alla videolinkkejä aloitussilmukoiden tekemiseen, ja neulakintaan ohjeet jatkuvat niiden alapuolella...


Video 1, lapsena tätä sanottiin hevosenhäntäsolmuksi, helppo (linkki)
1-3 peukalosilmukkaa

Video 2, lankaa kierretään peukalon ympäri (linkki)
2-3 peukalosilmukkaa

Video 3, lankapyörylöiden ali-yli-ali pujotetaan neula (linkki)
2-3 peukalosilmukkaa

Video 4, solmu + lanka kiepautetaan ympäri, helppo (linkki)
1 peukalosilmukka

Video 5, solmu + neula kierretään, helppo (linkki)
1 peukalosilmukka

Video 6, lenkki + lanka kiepautetaan ympäri kolmesti, helppo (linkki)
2 peukalosilmukkaa
 
Video 7, lankapyörylöiden ali-yli-ali-yli kierretään neula, helppo (linkki),
1-3 peukalosilmukkaa

Video 8, lankaa kieputetaan kahdeksikoksi peukalon ja etusormen väliin, helppo (linkki)
2 peukalosilmukkaa

Video 9, lankapyörylän säikeen halki pujotetaan neula, helppo (linkki)
1 peukalosilmukka

Video 10, lankaa kierretään peukalon ympäri (linkki)
2-3 peukalosilmukkaa


Peukalosilmukoiden määrä

Niissä aloituksissa, joissa syntyy vain yksi peukalosilmukka, saa tarvittaessa lisää peukalosilmukoita, kun jättää seuraavan yhden tai kahden piston aikana vanhan peukalolenkin peukalon ympärille.

Molemmat kintaat yhtäaikaa työn alle

Molempia kintaita kannattaa tehdä vuorotellen, aina yksi langanmitta kerrallaan. Näin lisättyjen silmukoiden määrä on tuoreessa muistissa, ja kintaista saa helpommin symmetriset. Laske molempien aloituspötköjen silmukat, jotta saat kintaista samankokoiset. Ohuessa langassa parin silmukan ero ei näy, mutta paksussa langassa sen jo huomaa.

Aloituspötkö

Ensin tehdään aloituspötkö, jonka pituus riippuu halutusta ranneekkeen muodosta. Jätä noin 30 - 50 cm pituinen häntä aloituspötkön päähän. Häntää tarvitaan, kun silmukat myöhemmin päätellään loivasti. Jos häntä häiritsee ja takertuu, nipsauta se hiusklipsillä kiinni työn reunaan.  Ranneke voi kintaissa olla suora (tasaleveä), hieman levenevä (kintaan muoto on "kiilamainen") tai ranneke voi olla trumpettimainen. Neulakinnasneuloksilla on taipumusta käytössä venyä pituutta ja kaventua leveydestä, mikä on hyvä pitää mielessä kintaan leveyttä ja sormiosan pituutta arvioidessa.

Tasaleveä kinnas on helppo aloittaa. Silmukkapötköstä tehdään niin pitkä, että se sopii käden leveimmän kohdan ympärille venyttämättä. Voit käyttää apuna mittanauhaa tai vain sovittaa aloituspötköä käden ympäri. Kiilamaisesti levenevän ja trumpettimallisen kintaan aloituspötköstä tehdään halutun levyinen. Tässä voi käyttää apuna paperille hahmoteltua kintaan kaavaa, ja verrata silmukkapötköä paperikaavaan.

Kiilamaisesti levenevää ranneketta kavennetaan tasaisesti kintaan molemmissa reunoissa, esimerkiksi yksi silmukka molemmin puolin jokaisella kerroksella. Tarvittavien kavennusten määrä riippuu käytettävästä langasta: Ohuessa langassa saattaa olla 4 silmukkaa per 1 cm ja paksussa vain 2 s/1 cm, joten ohueen lankaa tarvitaan useampia kavennuksia. Paperikaavasta voi olla apua.

Trumpettimaista ranneketta kavennetaan samoin kuin kiilamaistakin (ks. yllä), mutta trumpettimallisessa ranneosa on kapeampi, joten ranneketta täytyy uudelleen leventää ennen peukalonhankaa.

Kintaita jatketaan peukalonhankaan saakka.

Peukalonpaikka

Puikoilla neulotuissa lapasissa peukalon kohtaan neulotaan merkkilanka, joka myöhemmin puretaan pois, mutta neulakintaissa peukaloa varten yksinkertaisesti jätetään aukko. Peukalon aukon voi arvioida silmämääräisesti. Naisten kintaissa riittää noin 4 cm levyinen aukko, langasta riippuen. Ohuesta langasta riittää kapeampi kuin hyvin paksusta langasta. Lasten kintaissa hieman pienempi peukalon aukko ja miesten kintaissa leveämpi.

Aukko saadaan aikaan, kun uudet silmukat jätetään kiinnittämättä edelliseen kerrokseen (vrt. aloituspötkön tekeminen). Aukon toisessa päässä silmukoita taas aletaan kiinnittää edelliseen kerrokseen.

Ennen kuin irtonaisen silmukkapötkön toinen pää kiinnitetään edellisen kerroksen reunasilmukoihin, tarkistetaan kintaan leveys. Kinnasta todennäköisesti voidaan kaventaa, sillä peukalon alapuolinen osuus on käden levein kohta. Kavennus tehdään niin, että peukaloaukon alareunassa (ranteen puolella) on enemmän silmukoita kuin yläreunassa (sormien puolella). Usein riittää noin sentin kavennus, eli irtonaisesta silmukkaketjusta tehdään noin pari kolme silmukkaa lyhyempi kuin kiinnitettävä reuna on. Peukaloaukon toisen pään sulkemisen jälkeen silmukkaketju jää siis kireämmäksi kuin muu kinnas. Video (linkki).

Kintaiden kärki

Kintaankärjestä voi tehdä pyöreämmän, käden muotoisen, aloittamalla kaventamisen kintaan molemmilla sivuilla noin pikkusormenpään korkeudella. Kavennettavien silmukoiden määrä riippu käytettävän langan paksuudesta. Ohuella langalla silmukoita voi kaventaa pari molemmin puolin, paksulla langalla saattaa riittää yksi silmukka molemmin puolin. Lopussa kavennetaan joka toisella ja sitten joka silmukalla. Video (linkki).

Huom. Tee molemmat kintaat samalle korkeudelle ennen kuin aloitat kaventamisen.

Pyöreän kärjen voi tehdä myös niin, että kinnasta jatketaan kunnes sormet ovat lähes piilossa, vain puolikas kynnenmitta näkyvissä. Tämän jälkeen kavennetaan joka silmukalla. Kinnas umpeutuu hyvin äkkiä, joten sormiosan riittävä pituus kannattaa varmistaa.

Kaventamista jatketaan, kunnes silmukoita on vaikea poimia tai kunnes jäljellä oleva aukko on sormenpään kokoinen. Viimeiset silmukat kiristetään käsin huolellisesti, ettei niihin jää löysiä lankalenkkejä. Aukon voi ommella kiinni parilla pistolla. Jotkut pujottavat neulan viimeisten silmukoiden läpi, kiristävät sitten aukon umpeen, ja varmistavat parilla pistolla. Parsinneula sopii hyvin. Pujota loppu lanka nurjalle, nurjan puolen silmukoihin.

Tylppäkärkisen kintaan saa, kun pikkusormenpään korkeudella alkaa kaventaa molemmilla sivuilla. Kinnasta jatketaan, kunnes sormiosan pituus on sopiva. Tämän jälkeen aukko ommellaan kiinni huomaamattomin pistoin. Neula työnnetään aukon vastakkaiseen reunaan alapuolelta ylöspäin, ja taas toiseen reunaan alapuolelta ylöspäin, vuorotellen. Voit käyttää parsinneulaa. Pujota loppu lanka nurjalle, nurjan puolen silmukoihin.

Ranne - aloituskohdan päätteleminen

Ranteen aloituskohdasta löysytetään silmukoita tai puretaan pari silmukkaa. Silmukka tai pari nostetaan peukalolle ja päätellään reuna vähentämällä peukalolla olevien ja peukalon takaa poimittavien silmukoiden määrää, ja kiristämällä silmukoita pienemmiksi. Jos silmukat on ensin tehty peukalolle, ne kiristetään nyt peukalon kynnen kärjelle, ja kun silmukat eivät enää mahdu peukalolle, pujotetaan neula silmukoista ilman peukalon apua. Jos pistona on ollut esimerkiksi suomeksi 1+3, vähennetään silmukoita vähitellen, 1+2, 1+1, 1+0 (peukalon takaa ei enää poimita yhtään), ja sen jälkeen pari pykäpistoa. Video (linkki).

Jotta päätöskohdasta tulee loiva, päättäminen tehdään vähitellen, usean silmukan aikana, ja samaa pistoa voi tehdä pari kappaletta ennen kuin taas vähentää poimittavien lankojen määrää. Lopussa langasta vetämällä voi silmukoita kiristää lisää, ja pujottaa langan vielä pari kertaa reunan läpi ja yli. Langanpää pujotetaan piiloon nurjalle, nurjan puolen silmukoihin.

Tee molemmat kintaat samalle korkeudelle ennen kuin aloitat kaventamisen.

Liian lyhyen tai liian pitkän sormiosan korjaat nopeiten, kun leikkaat saksilla kintaan kärjen poikki, ja joko teet muutaman lisäkerroksen tai alat kaventaa aikaisemmin. Leikkauskohdasta nypitään irtonaiset langanpätkät pois ja etsitään viimeinen ehjä silmukka. Jos lankaa ei ole yhtään ylimääräistä, leikkaamisen sijasta kintaankärki kannattaa purkaa silmukka kerrallaan ja käyttää kaikki langanpätkät uudelleen.

Jos et ole varma langan riittävyydestä, aloita kintaat kärjestä, tee peukalon aukko ja pari kerrosta alaspäin, ja tee sitten peukalot. Jaa loppulanka kahdelle kerälle, ja tee kintaiden ranneosa viimeiseksi. Jos lanka sattuu loppumaan kesken, loput voi neuloa toisella värillä tai jopa kokonaan toisella langalla.