Aloitus kärjestä - Kulmikas

piirros_ohje_alku_2_pieni.jpg
Kuvallinen pdf-ohje (linkki)
kääntymiseen kintaan kärjessä


Suomessa neulakintaat on perinteisesti aloitettu kärjestä ja kinnas on ollut tylppäkärkinen. Video (linkki). Tajusin kulmikkaiden kintaankärkien idean vasta, kun eräs yli 70 vuotta kintaita tehnyt rouva selitti asian: Työkintaissa piti olla reilusti tilaa, jotta sormet pystyi levittämään tukevamman otteen saamiseksi työkaluista tms. Tylppäkärkisiä kintaita on tehty muuallakin Pohjoismaissa, vaikka muualla kintaat tavallisimmin ovatkin olleet pyöreäkärkisiä. Katso myös kintaan kaavat (linkki).

Alla videolinkkejä aloitussilmukoiden tekemiseen, ja neulakintaan ohjeet jatkuvat niiden alapuolella...


Video 1, lapsena tätä sanottiin hevosenhäntäsolmuksi, helppo (linkki)
1-3 peukalosilmukkaa

Video 2, lankaa kierretään peukalon ympäri (linkki)
2-3 peukalosilmukkaa

kaannos_2-var.jpg

Video C

Video 3, lankapyörylöiden ali-yli-ali pujotetaan neula (linkki)
2-3 peukalosilmukkaa

Video 4, solmu + lanka kiepautetaan ympäri, helppo (linkki)
1 peukalosilmukka

Video 5, solmu + neula kierretään, helppo (linkki)
1 peukalosilmukka

Video 6, lenkki + lanka kiepautetaan ympäri kolmesti, helppo (linkki)
2 peukalosilmukkaa

Video 7, lankapyörylöiden ali-yli-ali-yli kierretään neula, helppo (linkki)
1-3 peukalosilmukkaa

Video 8, lankaa kieputetaan kahdeksikoksi peukalon ja etusormen väliin, helppo (linkki)
2 peukalosilmukkaa

kaannos_b_virkk_1.jpg

Käännös, video B

Video 9, lankapyörylän säikeen halki pujotetaan neula, helppo (linkki)
1 peukalosilmukka


Aloituspötkö ja kääntyminen

Tylppäkärkisen kintaan alkuun tehdään muutaman sentin pituinen pötkö silmukoita, jonka jälkeen kintaan reunassa käännytään (ks. videolinkit alla). Kääntyminen tapahtuu aloituspötkön alareunaan, jonka jälkeen työ etenee spiraalimaisesti myötäpäivään. Ensimmäinen käännös voi tuntua hieman hankalalta, mutta parin ensimmäisen silmukan jälkeen työ helpottuu. Vastaava käännös kintaan toisessa reunassa sujuu jo vaivattomammin.

kaannos_a.jpg

Käännös, video A


Video A
, perinteinen tapa kääntyä, kolmella eri pujottelutavalla (suomeksi 2+2, venäjäksi 2+2+2, suomeksi 1+2) (linkki)

Video B, virkaten aloituspötkö, käännöksen jälkeen jatketaan neulakinnastekniikalla (linkki

Video C, kaksivärinen spiraali, suomeksi 2+2 (linkki)


Aloituspötköstä tehdään noin 3 - 5 cm pituinen, jos halutaan kaarevampi, sormia myötäilevämpi kärki, mutta aloituspötkön pituus voi olla myös lähes valmiin kintaan levyinen, mikäli kärjestä halutaan selvemmin kulmikas.

Leventäminen

Kintaan reunoissa levennetään joka kerroksella, noin pari kolme silmukkaa molemmilla puolilla, kunnes kinnas on halutun levyinen. Etukäteen voi paperille hahmotella kintaan kaavan ja verrata kintaanalkua paperikaavaan. Toinen vaihtoehto on tehdä samasta langasta ensin testipötkö, joka ylettää käden ympäri sopivasti, laskea sen silmukat, ja leventää kinnasta, kunnes silmukoita on yhtä monta kuin testipötkössä. Neulakinnasneuloksilla on taipumusta käytössä venyä pituutta ja kaventua leveydestä, joten kintaan leveys on hyvä olla reilu.

Molempia kintaita kannattaa tehdä vuorotellen, aina yksi langanmitta kerrallaan. Näin lisättyjen silmukoiden määrä on tuoreessa muistissa, ja kintaista saa helpommin symmetriset. Kintaiden kärjessä kerroksen silmukat voi laskea, jotta kintaista tulee samankokoiset. Ohuessa langassa parin silmukan ero ei näy, mutta paksussa langassa sen jo huomaa.

Kintaita jatketaan peukalonhankaan saakka, ja tarkkaillaan samalla, tarvitseeko kintaita leventää jo ennen peukalonhankaa. Neulakinnasneuloksilla on taipumusta käytössä venyä pituutta ja kaventua leveydestä, mikä on hyvä pitää mielessä sormiosan pituutta arvioidessa. 

Peukalonpaikka

Puikoilla neulotuissa lapasissa peukalon kohtaan neulotaan merkkilanka, joka myöhemmin puretaan pois, mutta neulakintaissa peukaloa varten yksinkertaisesti jätetään aukko. Peukalon aukon voi arvioida silmämääräisesti. Naisten kintaissa riittää noin 4 cm levyinen aukko, langasta riippuen. Ohuesta langasta riittää kapeampi kuin hyvin paksusta langasta. Lasten kintaissa hieman pienempi peukalon aukko ja miesten kintaissa leveämpi. Aukko saadaan aikaan, kun uudet silmukat jätetään kiinnittämättä edelliseen kerrokseen (vrt. aloituspötkön tekeminen). Aukon toisessa päässä silmukoita taas aletaan kiinnittää edelliseen kerrokseen.

Ennen kuin irtonaisen silmukkapötkön toinen pää kiinnitetään edellisen kerroksen reunasilmukoihin, tarkistetaan kintaan leveys. Kinnasta todennäköisesti täytyy leventää, sillä peukalon alapuolinen osuus on käden levein kohta. Levennys tehdään niin, että peukaloaukon alareunassa (ranteen puolella) on enemmän silmukoita kuin yläreunassa (sormien puolella). Usein riittää noin sentin levennys, eli irtonaisesta silmukkaketjusta tehdään noin pari kolme silmukkaa pitempi kuin kiinnitettävä reuna on. Peukaloaukon toisen pään sulkemisen jälkeen silmukkaketju jää siis löysemmälle kuin muu kinnas.

Huomaa peukaloaukon sijainti sivusaumaan nähden kulmikaskärkisessä kintaassa. Video (linkki).

Ranneke

Kintaita jatketaan, kunnes ranneosa on halutun pituinen.

Ranneke voi kintaissa olla suora (tasaleveä), hieman levenevä (kintaan muoto on "kiilamainen") tai ranneke voi olla trumpettimainen. Jälkimmäisessä peukalon alapuolelle tehdään ensin kavennuksia, jonka jälkeen kintaansuuta levennetään. Kavennukset auttavat kinnasta paremmin pysymään kädessä ja korostavat rannekkeen muotoa. Paperikaava voi auttaa tässäkin.

Kintaansuu - viimeisten silmukoiden päätteleminen

Kintaan reuna päätetään vähentämällä peukalolla olevien ja peukalon takaa poimittavien silmukoiden määrää, ja kiristämällä silmukoita pienemmiksi. Jos silmukat on ensin tehty peukalolle, ne kiristetään nyt peukalon kynnen kärjelle, ja kun silmukat eivät enää mahdu peukalolle, pujotetaan neula silmukoista ilman peukalon apua. Jos pistona on ollut esimerkiksi suomeksi 1+3, vähennetään silmukoita vähitellen, 1+2, 1+1, 1+0 (peukalon takaa ei enää poimita yhtään), ja sen jälkeen pari pykäpistoa. Video (linkki).

Jotta päätöskohdasta tulee loiva, päättäminen tehdään vähitellen, usean silmukan aikana, ja samaa pistoa voi tehdä pari kappaletta ennen kuin taas vähentää poimittavien lankojen määrää. Lopussa langasta vetämällä voi silmukoita kiristää lisää, ja pujottaa langan vielä pari kertaa reunan läpi ja yli. Langanpää pujotetaan piiloon nurjalle, nurjan puolen silmukoihin.