Tuoreimmat päivitykset

12/2019 korjattu toimimattomia linkkejä

Neulakinnas

Näiltä sivuilta löydät ohjeita ja videoita neulakintaan eri työvaiheisiin.

"Viime vuosina neulakintaiden valmistus on tullut käsityön harrastajien keskuudessa 'muotiin'"


- Toini-Inkeri Kaukonen,
60 vuotta sitten (1960)

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:731536 kpl

Lopetus - ranteeseen


Kintaita jatketaan, kunnes ranneosa on halutun pituinen.

Ranneke voi kintaissa olla suora (tasaleveä), hieman levenevä (kintaan muoto on "kiilamainen") tai ranneke voi olla trumpettimainen. Jälkimmäisessä peukalon alapuolelle tehdään ensin kavennuksia, jonka jälkeen kintaansuuta levennetään. Kavennukset auttavat kinnasta paremmin pysymään kädessä ja korostavat rannekkeen muotoa. Paperikaava voi auttaa tässäkin.

Kintaansuu - viimeisten silmukoiden päätteleminen

Kintaan reuna päätetään vähentämällä peukalolla olevien ja peukalon takaa poimittavien silmukoiden määrää, ja kiristämällä silmukoita pienemmiksi. Jos silmukat on ensin tehty peukalolle, ne kiristetään nyt peukalon kynnen kärjelle, ja kun silmukat eivät enää mahdu peukalolle, pujotetaan neula silmukoista ilman peukalon apua. Jos pistona on ollut esimerkiksi suomeksi 1+3, vähennetään silmukoita vähitellen, 1+2, 1+1, 1+0 (peukalon takaa ei enää poimita yhtään), ja sen jälkeen pari pykäpistoa. Video (linkki).

Jotta päätöskohdasta tulee loiva, päättäminen tehdään vähitellen, usean silmukan aikana, ja samaa pistoa voi tehdä pari kappaletta ennen kuin taas vähentää poimittavien lankojen määrää. Lopussa langasta vetämällä voi silmukoita kiristää lisää, ja pujottaa langan vielä pari kertaa reunan läpi ja yli. Langanpää pujotetaan piiloon nurjalle, nurjan puolen silmukoihin.