Lopetus - kärkeen


Kintaankärjestä voi tehdä pyöreämmän, käden muotoisen, aloittamalla kaventamisen kintaan molemmilla sivuilla noin pikkusormenpään korkeudella. Kavennettavien silmukoiden määrä riippu käytettävän langan paksuudesta. Ohuella langalla silmukoita voi kaventaa pari molemmin puolin, paksulla langalla saattaa riittää yksi silmukka molemmin puolin. Lopussa kavennetaan joka toisella ja sitten joka silmukalla. Video (linkki).

Huom. Tee molemmat kintaat samalle korkeudelle ennen kuin aloitat kaventamisen.

Pyöreän kärjen voi tehdä myös niin, että kinnasta jatketaan kunnes sormet ovat lähes piilossa, vain puolikas kynnenmitta näkyvissä. Tämän jälkeen kavennetaan joka silmukalla. Kinnas umpeutuu hyvin äkkiä, joten sormiosan riittävä pituus kannattaa varmistaa. Video (linkki).

Kaventamista jatketaan, kunnes silmukoita on vaikea poimia tai kunnes jäljellä oleva aukko on sormenpään kokoinen. Viimeiset silmukat kiristetään käsin huolellisesti, ettei niihin jää löysiä lankalenkkejä. Aukon voi ommella kiinni parilla pistolla. Jotkut pujottavat neulan viimeisten silmukoiden läpi, kiristävät sitten aukon umpeen, ja varmistavat parilla pistolla. Parsinneula sopii hyvin. Pujota loppu lanka nurjalle, nurjan puolen silmukoihin.

Tylppäkärkisen kintaan saa, kun pikkusormenpään korkeudella alkaa kaventaa molemmilla sivuilla 1-2 silmukkaa. Kinnasta jatketaan, kunnes sormiosan pituus on sopiva. Tämän jälkeen aukko ommellaan kiinni huomaamattomin pistoin. Neula työnnetään aukon vastakkaiseen reunaan alapuolelta ylöspäin, ja taas toiseen reunaan alapuolelta ylöspäin, vuorotellen. Voit käyttää parsinneulaa. Pujota loppu lanka nurjalle, nurjan puolen silmukoihin.

Ranne - aloituskohdan päätteleminen

Ranteen aloituskohdasta löysytetään silmukoita tai puretaan pari silmukkaa. Silmukka tai pari nostetaan peukalolle ja päätellään reuna vähentämällä peukalolla olevien ja peukalon takaa poimittavien silmukoiden määrää, ja kiristämällä silmukoita pienemmiksi. Jos silmukat on ensin tehty peukalolle, ne kiristetään nyt peukalon kynnen kärjelle, ja kun silmukat eivät enää mahdu peukalolle, pujotetaan neula silmukoista ilman peukalon apua. Jos pistona on ollut esimerkiksi suomeksi 1+3, vähennetään silmukoita vähitellen, 1+2, 1+1, 1+0 (peukalon takaa ei enää poimita yhtään), ja sen jälkeen pari pykäpistoa. Video (linkki).

Jotta päätöskohdasta tulee loiva, päättäminen tehdään vähitellen, usean silmukan aikana, ja samaa pistoa voi tehdä pari kappaletta ennen kuin taas vähentää poimittavien lankojen määrää. Lopussa langasta vetämällä voi silmukoita kiristää lisää, ja pujottaa langan vielä pari kertaa reunan läpi ja yli. Langanpää pujotetaan piiloon nurjalle, nurjan puolen silmukoihin.

Tee molemmat kintaat samalle korkeudelle ennen kuin aloitat kaventamisen.

Liian lyhyen tai liian pitkän sormiosan korjaat nopeiten, kun leikkaat saksilla kintaan kärjen poikki, ja joko teet muutaman lisäkerroksen tai alat kaventaa aikaisemmin. Leikkauskohdasta nypitään irtonaiset langanpätkät pois ja etsitään viimeinen ehjä silmukka. Jos lankaa ei ole yhtään ylimääräistä, leikkaamisen sijasta kintaankärki kannattaa purkaa silmukka kerrallaan ja käyttää kaikki langanpätkät uudelleen.

Jos et ole varma langan riittävyydestä, aloita kintaat kärjestä, tee peukalon aukko ja pari kerrosta alaspäin, ja tee sitten peukalot. Jaa loppulanka kahdelle kerälle, ja tee kintaiden ranneosa viimeiseksi. Jos lanka sattuu loppumaan kesken, loput voi neuloa toisella värillä tai jopa kokonaan toisella langalla.