Langan jatkaminen


Langan voi neulakinnastyössä jatkaa useammalla eri tavalla. Tässä yksi, joka sopii villalangalle. Lanka voi olla myös sekoitevillaaa, mutta konepesun kestävällä (superwash) tämä ei onnistu.

liitos.jpg

Langan jatkaminen huovuttamalla.
Spit Join.

 
Mitä lyhyempi jatkoskohta on, sitä vähemmän se erottuu valmiista kintaasta.

Jätä vanhaa lankaa jäljelle n. 10 cm tai vähemmän. Hapsuta vanhan ja uuden langan päistä kierrettä auki n. 2-3 cm matkalta. Paksumpaa, monisäikeistä lankaa voit ohentaa huovutettavasta kohdasta yhden säikeen verran (leikkaa vinosti, ettei jää pykälää). Aseta hapsuviuhkat päällekkäin toisen kämmen päälle. Nuolaise sormia (tai käytä vettä) ja rullaa huovutettavaa kohtaa napakasti käsien välissä. Jos lanka tuntuu kuivalta, kostuta uudelleen. Tarmokasta rullausta n. 10-20 sekuntia, minkä jälkeen tuloksena pitäisi olla melko kestävä liitos.

Kiristä uudet silmukat tavallista varovaisemmin, kunnes jatkoskohta on ohitettu. Eri langat huopuvat eri tavoin, joten mikäli liitos pettää, pura silmukka tai kaksi, ja tee uusi jatkos.

Joissakin ohjeissa sanotaan, että lankaa "ei saa" katkaista saksilla, vaan se on katkaistava käsin: Lanka pingotetaan käsien väliin, kierretään niin että kierre avautuu, ja vedetään lanka poikki.

Langan jatkaminen onnistuu kuitenkin myös saksilla katkaistusta langasta. Jos langan pään leikkaa viistoon, jatkokohdasta tulee huovutettaessa tasaisempi, ja letittämällä jatkettaessa ohuemmat, viistoon leikatut päät voi neulan kärjellä helpommin noukkia langan kierteiden väliin. Näin jatkos kulkee helpommin silmukoiden läpi. 


Muita tapoja langan jatkamiseen
 
Lazy Join (Virginia Miller)
Sopii villan lisäksi myös huopumattomille langoille, mm. konepesun kestävä villa (superwash), keinokuidut, puuvilla.

Venäläinen liitos - Russian Join
Sopii villan lisäksi myös huopumattomille langoille, mm. konepesun kestävä villa (superwash), keinokuidut, puuvilla.

Palmikointi (video)
Avaa uuden langan loppupään kierteet kahtia n. 3 - 4 cm matkalta, aseta vanhan langan loppu em. säikeiden väliin, nipistä haarakohtaa tiukasti peukalon ja etusormen välissä, ja letitä toisella kädellä uuden langan säikeet vanhan langan ympärille tiiviisti. Koukkaa lopuksi liitoskohtaan jääneet lyhyet langan päät neulankärjellä langan säikeiden väliin. Langanpää pysyy näin napakasti paikoillaan, eikä lähde luistamaan, kun teet seuraavaa pistoa. Huopuvalla langalla voit jättää kierteiden väliin noukkimisen tekemättä ja yksinkertaisesti huovuttaa liitoskohdan kämmenten välissä (ks. ylempänä).


Palmikointia tai letittämistä varten langan voi katkaista saksilla viistoon, jolloin langanpäiden noukkiminen kierteiden väliin onnistuu helpommin, eivätkä langanpäät jää pönöttämään itsepäisesti.

Muista että mitä lyhyempi jatkoskohta on, sitä vähemmän se erottuu valmiista kintaasta.

Kaikki syksyllä 2010 jututtamani kymmenkunta kokenutta kintaantekijää, 80 vuoden molemmin puolin, käyttivät langan jatkamiseen palmikointia, ilman loppuhuovutusta.

Lankojen päät kierteiden väliin (video)
Sopii tiukkakierteisille langoille. Uuden ja vanhan langan päät asetetaan vastakkain päällekkäin n. 5 cm matkalta, ja ensin neulankärjellä noukitaan toisen langan pää toisen langan säikeiden välistä, useammasta kohdasta, ja sitten vastaavalla tavalla toisen langan pää. Huopuvalla langalla liitoskohtaa voi lisäksi huovuttaa kämmenten välissä (ks. ylempänä).


Lankojen kierteet avataan ja kierretään uudelleen
Tiukkakierteiselle langalla sopii myös jatkos, jossa sormien välissä pyörittämällä avataan uuden ja vanhan langan päistä kierrettä auki n. 3 - 4 cm matkalta, päät asetataan päällekkäin, ja pyöritetään liitoskohtaan kierre takaisin. Huopuvalla langalla liitoskohtaa voi huovuttaa kämmenten välissä (ks. ylempänä).

 

Solmu
Langan voi tietenkin myös solmia nurjalla ja pujottaa langanpäät nurjalle piiloon. Sukkaa tehdessä solmut kannattaa tehdä muualle kuin jalkapohjan alle.

Vanhoissa ohjeissa usein mainitaan erikseen, ettei lankaan saa tehdä solmuja, samoin kerrotaan, että entisaikaan vainajien vaatteisiin, mukaanlukien neulakinnastekniikalla tehtyihin neulasukkiin (kuolinsukkiin), ei saanut tehdä solmuja, jotta solmut eivät pidättelisi vainajan sielua.

Ylempänä mainitsemilleni kokeneille kintaantekijöille solmut olivat lähes kauhistus. Muutama sanoi painokkaasti, ettei koskaan ole tehnyt kintaisiin solmua.


Langan (tai värin) vaihto nurjalla, ilman solmua (video)
Tällä videolla Aili Kuronen näyttää värin vaihtamisen, mutta samaa menetelmää voi käyttää langan jatkamiseen. Kuvittele videolla valkoinen lanka vanhaksi, loppumassa olevaksi langaksi, ja harmaa uudeksi langaksi. Pisto jätetään 'kesken', vanhaa lankaa ei pujotetakaan peukalosilmukoiden ali, vaan jätetään nurjalle, ja tehdään pisto loppuun pujottamalla uusi lanka peukalosilmukoiden ali. Päät pujotetaan nurjalle piiloon. Toinenkin video langan jatkamisesta, ks. kohdasta 2 min 30 s alkaen (video).

Mikäli teet raidallisia neulakintaita tai sukkia, lankaa ei kannata katkaista värinvaihtokohdassa, vaan jättää nurjalle lankajuoksu.

Toinen vaihtoehto tehdä raidalliset neulakintaat on neuloa molempia väriraitoja yhtäaikaa, spiraalina. Värejä tehdään vuorotellen noin vajaa kerros kerrallaan. 
kulmikas kärki 2-värisenä (video)
pyöreä kärki 2-värisenä  (video)
2. värin aloitus kesken työn (video), (video

 
Huovutusneuloilla
Englanninkielisellä Yahoo Groupsin Nalbinding-listalla jotkut ovat kokeilleet langan liittämistä huovutusneulojen ja huovutusalustan avulla. Toimii melko hyvin kuulemma myös akryylilangalla.