Tuoreimmat päivitykset

--

Neulakinnas

Näiltä sivuilta löydät ohjeita ja videoita neulakintaan eri työvaiheisiin.

"Viime vuosina neulakintaiden valmistus on tullut käsityön harrastajien keskuudessa 'muotiin'"


- Toini-Inkeri Kaukonen,
59 vuotta sitten (1960)

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:528752 kpl

Suomeksi 1+2½ (Pyhäjoki)


UOOo/uUUOO F1 (tai F2)  (video)
pieni o ja u = lanka halkaistaan neulalla

Etelä-Karjala, Kannas, Kymenlaakso, Pyhäjoki, Vimpeli, Tervola
Morkarla, Södermanland (Ruotsi), Sorunda 1


Leinonen mainitsee gradussaan (s. 54), että Suomessa on käytetty tätäkin pujottelutapaa 1+2½, mutta gradussa ei tarkemmin mainita paikkakuntia, vaan vain alue: Etelä-Karjala, Kannas, Kymenlaakso. 

m_suom_1-2puoli_pyhajoki_o.jpg
Suomeksi 1+2½, Pyhäjoki
oikea puoli

m_suom_1-2puoli_pyhajoki_n.jpg
Suomeksi 1+2½, Pyhäjoki
nurja puoli

Haastattelin syksyllä 2010 puhelimitse erästä 1930-luvulla syntynyttä kintaantekijää, jonka Savossa syntynyt mummi työskenteli peukalon avulla ja "jakoi (halkaisi) langan neulalla". Puhelimitse haastateltu rouva oli myöhemmin itse oppinut toisen tavan (tasona suomeksi 2+2), eikä valitettavasti enää muistanut mumminsa työskentelytapaa ja lankalukuja tarkemmin, joten se on saattanut olla myös esimerkiksi 2+2½.

Tieto Pyhäjoesta on peräisin eräästä blogista 1/2013. Lisään myöhemmin tarkempaa tietoa.


Tasona, ilman peukaloa:

- Poimi yksi (F1) reunasilmukka edelliseltä kerrokselta.
- Pujota neula varsinaisista silmukoista, oikealta vasemmalle, "yhden ali" ja "kahden yli", ja lisäksi halkaise neulalla kolmannen silmukan lanka (pujota neula säikeiden välistä).
- Käännä neula klo 14 suuntaan, ja pujota halkaistun langan lisäksi "kahden ali" ja "kahden yli".
- Vedä neula lankoineen läpi, ja kiristä uusi silmukka joko peukalon ympärille (ja pudota se sitten pois peukalolta) tai työn reunaan vapaasti.

m_suom_1-2puoli_pyhajoki_n-2.jpg
Kuvassa näkyy nurjan puolen neulalla halkaistuja lankoja.Peukalolla:

- Poimi yksi (F1) reunasilmukka edelliseltä kerrokselta.
- Peukalolla on yksi silmukka (peukalosilmukka), anna sen olla.
- Poimi peukalon takaa neulalle kaksi silmukkaa (pikkusilmukkaa tai takasilmukkaa), oikealta vasemmalle. Lisäksi halkaise neulalla kolmas pikkusilmukka (pujota neula säikeiden välistä).
- Käännä neula työtä pitelevän käden peukalon juurta kohti (klo 20), ja pujota neula peukalon ympärillä olevan peukalosilmukan ali sekä neulalangan ali (neulalanka on työstä neulaan kulkeva lanka, työskentelylanka).
- Vedä peukalo pois peukalosilmukasta.
- Kiristä neulan ympärille jäävä silmukka (eli se, jonka juuri pudotit peukalolta) pienemmäksi vetämällä langasta (jos käytät paksua lankaa tai haluat löysiä silmukoita, voit jättää kiristämättäkin).
- Vedä neula lankoineen läpi, ja kiristä uusi silmukka peukalon ympärille.Kunkin pujottelutavan sivun alussa on mainittu myös ns. Hansenin koodi (Egon Hansen's notation), esim. oslolaisella pistolla se on UO/UOO. Työn vaiheet -välilehdellä (linkki) on lyhyesti selitetty asiaa. Hansenin koodi on tavallaan ylimääräistä tietoa, eikä sen tunteminen ole välttämätöntä. Koodi kertoo tiiviissä muodossa, millä tavalla lanka kulkee toisten lankojen yli ja ali, ja jos tuntee Hansenin koodin, aivan uusienkin pujottelutapojen kokeileminen on mahdollista Hansenin koodin avulla.