Venäjäksi 2+3+3, Joutseno


Joutseno; Salmi; Repola (Aunuksen Karjala, Venäjä, rajan pinnassa Lieksan korkeudella)

Hansenin koodi UUOOOUUU/OOOUUUOOO F2 (tai F1, F3?)

m_ven_2-3-3_joutseno_o.jpg
Venäjäksi 2+3+3 F2, Joutseno
oikea puoli

m_ven_2-3-3_joutseno_n.jpg
Venäjäksi 2+3+3 F2, Joutseno
nurja puoli

Video (linkki

Tämä neulakintaan pujottelutapa 2+3+3 on mainittu Leinosen gradussa (2000, s. 93). Leinosen haastattelema kintaantekijä on haastattelun aikaan asunut Joutsenossa, ollut kotoisin Kannakselta Käkisalmelta, ja äiti, jolta haastateltava oli oppinut tämän neulakinnastekniikan, Salmista, Laatokan pohjoispuolelta.

Sain 5/2012 lahjoituksena vanhan kintaanalun, joka on tehty tällä pujottelutavalla 2+3+3, ja jonka tekijä on ollut kotoisin Joutsenosta, Etelä-Karjalasta. Syntymävuodesta päätellen kyseessä on eri tekijä kuin Leinosen gradussa haastateltu. Saamaani kintaanalkua on työn jäljestä päätellen neulonut kaksi eri henkilöä: kokenut tekijä ja opettelija. Kesken jääneessä kohdassa kiinnitystapana on ollut F3 (1 uusi ja 2 vanhaa reunasilmukkaa), mutta kintaanalku on tiivis ja lanka huopunut, ja langan kulkua hankala seurata, ja pidän mahdollisena, että F3 on opettelijalle sattunut virhe.















Kunkin pujottelutavan sivun alussa on mainittu myös ns. Hansenin koodi (Egon Hansen's notation), esim. oslolaisella pistolla se on UO/UOO. Työn vaiheet -välilehdellä (linkki) on lyhyesti selitetty asiaa. Hansenin koodi on tavallaan ylimääräistä tietoa, eikä sen tunteminen ole välttämätöntä. Koodi kertoo tiiviissä muodossa, millä tavalla lanka kulkee toisten lankojen yli ja ali, ja jos tuntee Hansenin koodin, aivan uusienkin pujottelutapojen kokeileminen on mahdollista Hansenin koodin avulla.