Venäjäksi 2+2+1, Sakkola


Sakkola, Rautjärvi

Hansenin koodi UUOOU/OUUOOO F1 (tai F2)

Videolinkki kuvan alla

n_ven221-2.jpg
Venäjäksi 2+2+1 (2 ali, 2 yli, 1 ali).
Lanka kulkee ali-ali-yli-yli-ali / yli-ali-ali-yli-yli-yli = UUOOU/OUUOOOVideo (linkki) p_sakkola_o.jpg

Lue venäjäksi neulomisesta lisää alasivulta Suomessa käytetyt tekniikat (linkki).


Kotiteollisuus-lehden numerossa 1/1957 Tellervo Soisalon-Soinisen artikkelissa "Vanhaan tapaan valmistettu kinnas - II" kuvataan sakkolalainen kintaantekotapa. Pisto tehtiin peukalon päällä. Sakkola on entinen suomalainen kunta, joka sijaitsee Karjalan Kannaksella, lähellä Laatokkaa.


Ohje

Peukalolle jää kaksi peukalosilmukkaa. Neulalle poimitaan kaksi silmukkaa "tavalliseen tapaa", ja lisäksi kolmas silmukka "venäjäksi" eli neula työnnetään sisään takakautta (klo 12 --> kl 6), ja samalla käännetään neulankärki klo 9 suuntaan. Neula pujotetaan peukalolenkkien ja neulalangan ali.

Kiinnitys edellisen kerroksen kahteen reunasilmukkaan (F2).
 
Sakkolan lisäksi tätä neulakinnastekniikkaa on käytetty ainakin Rautjärvellä (MV keruuarkiston mallipala 9461:3, 2+2+1 F2; huom. mallipalan tekstissä lukee virheellisesti 'pyöräyttäen').


Kunkin pujottelutavan sivun alussa on mainittu myös ns. Hansenin koodi (Egon Hansen's notation), esim. oslolaisella pistolla se on UO/UOO. Työn vaiheet -välilehdellä (linkki) on lyhyesti selitetty asiaa. Hansenin koodi on tavallaan ylimääräistä tietoa, eikä sen tunteminen ole välttämätöntä. Koodi kertoo tiiviissä muodossa, millä tavalla lanka kulkee toisten lankojen yli ja ali, ja jos tuntee Hansenin koodin, aivan uusienkin pujottelutapojen kokeileminen on mahdollista Hansenin koodin avulla.