Venäjäksi 2+2+3, Salmi


Salmi; Suojärvi; Repola (Aunuksen Karjala, rajan pinnassa Lieksan korkeudella)

Hansenin koodi UUOOUUU/OOOUUOOO F1 (tai F2)

Videolinkki kuvan alla

n_ven_223.jpg
Venäjäksi 2+2+3 (2 ali, 2 yli, 3 ali), Salmista.
Seuraa neulan osoittamaa lankaa vasemmalle:
ali-ali-yli-yli-ali-ali-ali / yli-yli-yli-ali-ali-yli-yli-yli = OOUUOOO/UUUOOUUU


Video (linkkip_salmi_o.jpg

Lue venäjäksi neulomisesta lisää alasivulta Suomessa käytetyt tekniikat (linkki).

 

Tätä pujottelutapaa on ainakin käytetty Salmissa (Kaukonen; Vahter) sekä Suojärvellä (Kaukonen; MV keruuarkiston mallipala 9170:5, 2+2+3 F2; mahdollisesti myös 6903:8 2+2+3 F2, paikkakunta?). 


Tyyni Vahterin artikkelin Tuukkalan neulakinnas (1934) julkaisun aikaan Tuukkalan miehen kintaan neulakinnastekniikaksi tulkittiin tämä salmilainen tapa eli venäjäksi 2+2+3. Tämä virheellinen oletus on siirtynyt myös Haldin kirjaan (1950), eikä sitä ole korjattu vuoden 1980 englanninkieliseen painokseenkaan. Myöhemmin sekä Kaukonen (1960) että Vajanto (2004) ovat kuitenkin havainneet Tuukkalan miehen kintaan olevan neulottu suomeksi 2+2 -tekniikalla.

Kunkin pujottelutavan sivun alussa on mainittu myös ns. Hansenin koodi (Egon Hansen's notation), esim. oslolaisella pistolla se on UO/UOO. Työn vaiheet -välilehdellä (linkki) on lyhyesti selitetty asiaa. Hansenin koodi on tavallaan ylimääräistä tietoa, eikä sen tunteminen ole välttämätöntä. Koodi kertoo tiiviissä muodossa, millä tavalla lanka kulkee toisten lankojen yli ja ali, ja jos tuntee Hansenin koodin, aivan uusienkin pujottelutapojen kokeileminen on mahdollista Hansenin koodin avulla.